vineri, 15 mai 2020

Saituri de Stiri false inchise de autoritati


                                                                      
                                                                              


Circa 15 site-uri de mâna a doua au fost închise în perioada stării de urgență de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) la cererea Ministerului Afacerilor Interne, pe motiv că informațiile publicate îi dezinformau pe cititori. Doar două dintre aceste pagini de internet promovau interesele Rusiei, în vreme ce China nu este deloc prezentă pe aceste site-uri.
Deciziile de închidere a acestor site-uri marginale au avut imediat cel puțin două efecte perverse neașteptate:
1) unele din aceste publicații digitale s-au redeschis imediat, folosind un nume apropiat
2) numărul cititorilor a crescut de mai bine de cinci -șase ori pentru fiecare. În plus, informațiile au continuat să apară pe rețelele sociale, unde, după cum ne-a explicat Nicolae Țibrigan, cercetător la Institutul de Relații Internaționale al Academiei Române și la Laboratorul pentru analiza războiului informațional și comunicare strategică (LARICS).
Pe lista ultimelor închise se află o pagină digitală cu tentă naționalist-ortodoxistă, care imediat după decizia autorităților a anunțat pe Facebook:
Ne așteptam la acest lucru, văzând cum decurg lucrurile. Se pare că nu le mai ieșea manipularea coronavirus și trebuia să mai închidă niște voci care le stăteau în cale. Nu e nimic. Noi suntem mai mulți ca ei, avem răbdare, războiul va fi de lunga durată. Site-ul poate fi accesat în continuare din afara României
Pagina s-a redeschis, deci, prin clonarea celei vechi, care a fost încărcată pe un alt server, iar campania de dezinformare continuă nestingherită. Site-ul inițial, construit în 2016, avea serverul în Arizona, SUA, și este administrat de o asociație cu nume religios în jurul căreia există mai multe bloguri și site-uri.
Nicolae Țibrigan, specializat în războiul informațional, este de părere că închiderea site-urile de acest fel este „o greșeală”, pentru că, spre exemplu, Ortodoxinfo.ro, care între timp și-a schimbat denumirea, „cu o săptămână înainte să fie închis avea doar 1200 de urmăritori, dar în șapte zile a ajuns a 7000 și se află pe o pantă ascendentă”. 

Multe din site-urile închise furnizează același tip de discurs împotriva vaccinurilor, naționalist, de tipul celui folosit în ultima perioadă a regimului comunist, antiglobalist prin preluarea declarațiilor unor politicieni de extremă dreapta din state al UE, conspiraționiste în ce privește pandemia de coronavirus. Dincolo de aceste subiecte, se plătesc polițe politice sau personale. Astfel, de exemplu, site-ul justitiarul.ro, închis odată cu ultimele pagini de internet pedepsite, aparține unui fost colaborator al Securității care avea un conflict mai vechi cu președintele Românie
„E greu să demonstrezi intenția dezinformării, fiindcă multe sunt preluări și traduceri, iar prevederile Decretului care impune starea de urgență nu are criterii clare”, explică Nicolae Țibrigan.
Autoritățile pot opri site-urile care propagă informații false și pot bloca accesul utilizatorilor din România la conținut care promovează „știri false cu privire la evoluția COVID-19”, prevede Decretul prezidențial prin care a fost declarată starea de urgență. (art 54)
sursa  https://romania.europalibera.org/a/coronavirus-%C3%AEn-rom%C3%A2nia-de-ce-a-fort-o-gre%C8%99eal%C4%83-%C3%AEnchiderea-site-urilor-%C8%99i-ce-ponderea-aveau-rusia-%C8%99i-china-%C3%AEn-con%C8%9Binutul-lor/30592498.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.