duminică, 17 mai 2020

Cum circulă ştirile false despre Covid 19

                                                                       
                                                                              



In ultimite zile  sa declansat un adevarat tsunami de stiri fase si conspiratii pe facebook , distribuite de persoane intesate dar si de creduli (care cred orice si distribuie tot ce primesc majoritatea referitoare la Covid 19 .
 Majoritatea acestor articole de pe saituri dubioase :
- Neaga existenta pandemiei
Pretind ca virusul ucigas Covid 19 este inofensiv cu nimic mai grav decat gripa sezoniera  
- Oculta mondiala a inventat acest virus pentru a controla planeta 
- Spitalele umfla cifrele cu numarul de decedati de Covid 19 pentru a speria populatia
- Spitalele din Romania platesc sume de bani, uneori uriase, pentru ca rudele celor decedati de alte boli sa accepte ca cel raposat sa fie trecut cu Covid 19 ca cauza a decesului .

Pe acest ultim subiect un jurnalist de la Newsweek a aflat cum se raspandeste acesta stire falsa in randul celor usor influentabili (sa folosim un termen elegant ):

 Se dau câte 300 de euro rudelor morților ca să accepte în actele de deces, drept cauză, COVID-19


Banii se dau de către spitalele din România. De ce fac asta spitalele? Pentru că, la 1.000 de morți, România va primi un miliard de euro de la Uniunea Europeană. 
 Am ieșit la o plimbare. M-am întâlnit cu un amic. Am schimbat câteva vorbe. Le redau mai jos pe cele mai interesante. Amic: Știi pe cineva bolnav de coronavirus?
Suprasemnatul: Nu.
Amic: Nici eu... Da' am auzit că se dau bani să te dai bolnav de coronavirus sau să declari că o rudă a murit de coronavirus...
Suprasemnatul: Cum așa?
Amic: Da, am un prieten la Videle, i-a murit bunicul de infarct și la spital l-au întrebat dacă se supără dacă trec în acte, acolo, coronavirus...
Suprasemnatul: Serios?!
Amic: Da! Mi-a zis prietenul... Am înțeles că, și dacă te duci cu o răceală, îți dau bani, 200 - 300 de euro, să declari că ai avut covid, că ai fost intubat, de astea.
 Suprasemnatul: Cine dă banii ăștia?!
Amic: Spitalele!
Suprasemnatul: Dar de ce să facă spitalele asta?!
Amic: Păi, am înțeles că, la o mie de morți, ne dă UE un miliard de euro... E adevărat?
Suprasemnatul: Nu, nici vorbă!
Amicul tace. Se schimbă vorba, fiecare pleacă la treaba lui.
Dialogul de mai sus este autentic. Amicul este un cetățean relativ informat, citește ceva presă. Mai mult Facebook, însă. Merge la vot. Nu a votat PSD. Are sub 35 de ani. 
P.S. Nu știu dacă spitalele dau sau nu bani ca să înregistreze fraudulos morți de COVID-19 dar mă îndoiesc foarte tare că s-ar întâmpla așa ceva, dar cu siguranță Uniunea Europeană nu are plan de finanțat morți la mie. 
Așadar, Uniunea Europeană NU finanțează țările membre cu un miliarde de euro la fiecare mie de morți de coronavirus. Cu alte cuvinte, nu există nici o miză financiară pentru a umfla numărul de morți de coronavirus. 
Acesta este, deci, un exemplu de fake news ca la carte, bazat pe ignoranță și minciună. 
Pentru deciziile pe care Comisia Europeană chiar le ia, informații în limba română direct de la sursă, aici.
 https://newsweek.ro/opinii/se-dau-cate-300-de-euro-rudelor-mortilor-ca-sa-accepte-in-actele-de-deces-drept-cauza-covid-19?fbclid=IwAR1cFP8hzxtT3JeL8hOEhvKU4KJhrd7legLfrtTqQkjOf1hBzAg4vwzM7fc
 .....
 Spitalele nu dau bani persoanelor pentru a declara ca ruda lor a decedat pe motiv de infectie Covid 19 pentru ca in primul rand ar fi ilegal si nu au nici un motiv sa o faca dimpotriva, sa dovedit ca spitalele au raportat un numar mai mic, de persoane infectate cu virusul SARS -COV 2 , intentionat sau din neglijenta . Sa intamplat asta in China (unde sa raportat initial numai jumatate din infectari si decese ) dar si in Romania din acelasi motive , un numar mare de persoane infectate arata spre  un esec manegerial al spitalului , care ar putea duce la demiterea conducerii , la fel si in cazul DSP . 
 A primit cumva vreun premiul conducrea spitalului din Suceava sau DSP -ul pentru numarul mare de infectati si decedati ? Sigur nu - conducerea  a fost destituita , si in unele cazuri poate fi deschis chiar si un  dosar penal .

 Cine scriu  sau  distribuie astfel de articole cu ştiri false pe internet si facebook ? 
   Persoane a caror interese au fost afectate de restrictiile impotriva raspandirii Coronavirusului , afaceristi, oameni care au suferit pierderi financiare substantiale datorita Starii de Urgenta si restrictiilor , ortodocsi fundametalisti nationalisti (fanatici) iritati de limitarea libertatilor prin restrictiile contra pandemiei, neoprotestanti care cred in conspiratii deranjati de restrictii, cei care sunt impotriva vaccinarii ,  conspirationisti , anarhişti, simpatizanti ai PSD etc.

Pe acestia nu-i intereseaza adevarul despre coronavirus, nici faptul ca lipsa de restrictii poate duce la marirea numarului de infectii si de victime , ci doar interesele lor personale .


...


....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.