marți, 2 iunie 2020

Top fake news-uri si conspiratii despre COVID-19 Interviu

                                                                                    

Avem prea multi sau prea putini morti? A fost sau nu o mare pacaleala? Top fake news-uri si conspiratii despre COVID-19 


"Autoritatile ne ascund mortii din spitale. Autoritatile ne mint, ca sa ne sperie: oamenii acestia erau batrani si bolnavi cronic, au murit de cu totul alte boli, nu de COVID-19."

Sunt doua teze care circula cu intensitati similare si care intretin anxietatile sociale in vremuri destul de complicate, cand Uniunea Europeana a ratat startul, iar Rusia si China au incarcat agenda.

Cum se naste o stire contrafacuta si unde prinde teren? Conteaza cat de educat e publicul sau altele sunt mecanismele care il fac pe om sa creada mai degraba o conspiratie decat un adevar frust? Ajungem tot la Rusia daca mergem pe firul dezinformarilor despre pandemie?

Am vorbit cu Alina Bargaoanu, expert in cadrul grupului la nivel inalt pentru combaterea stirilor false al Comisiei Europene, despre fake news-urile care au aparut imediat dupa declansarea pandemiei de SARS-CoV 2 si conditiile lor de posibilitate. 

"Autoritatile ne ascund mortii de COVID-19 versus decesele sunt din alte cauze si sunt fals trecute la COVID-19, sa ne sperie." Cum apar teoriile conspirationiste?

 O perioada de criza majora precum cea pe care o traversam, mai ales ca este o criza legata de sanatatea persoanei (deci de o nevoie de baza), este, in mod natural, caracterizata de multe stari emotionale: nesiguranta, anxietate, nevoie de orientare.  Prin forta lucrurilor, suntem mai vulnerabili, mai susceptibili de a fi influentati, avem nevoie de repere, de lucruri clare care sa restabileasca, macar aparent, ordinea intr-o stare de haos instalata aproape instantaneu. Teoriile conspiratiei se "impaca" foarte bine tocmai cu aceasta nevoie de a restabili ordinea intr-o lume haotica, de a conferi un sens unor aspecte care par sau chiar sunt fara sens, vin de nicaieri, sunt invizibile (cum este cazul virusului Sars-Cov-2).

 Ce fake news-uri au circulat in aceasta perioada a pandemiei? Legate de SARS-CoV2 sau nu in mod obligatoriu.

La nivel global, au fost identificate cateva valuri de conspiratii/ fake news/ naratiuni toxice cum le-am numit:

a. naratiunile toxice cu privire la originea virusului - virusul este creat intr-un laborator (cu variatii ale locatiei), sa sustina interesele "ocultei", ale "bogatilor", sa instituie o "noua ordine mondiala"; "sa scape de varstnici", "de saraci", de "migranti";  sa faciliteze  instalarea tehnologiei 5G;

b. naratiunile toxice cu privire la leacuri/ tratamente/ chiar vaccinuri care, alternativ, ne sunt "ascunse", "inaccesibile", "refuzate", "furate", "copiate" sau in care noi nu credem "pentru ca nu suntem pregatiti sa le primim"; dintre leacurile-minune care au circulat in spatiul public romanesc, amintesc: vitamina C, apa sarata, lamaie amestecata cu bicarbonat, otet, cuisoare, medicamente ieftine (doar 10 lei), chiar vaccinuri le "fura"le "ascund";

c. naratiunile toxice referitoare la vaccinare; tot "cineva" vrea sa ne vaccineze cu forta, sa ne introduca un cip sub piele; din diverse motive - alternativ: pentru a ne controla, pentru a ne supraveghea, pentru a ne imbolnavi, pentru a distruge familia traditionala, pentru a distruge "gena responsabila pentru credinta in Dumnezeu";

d. naratiunile toxice cu privire la masurile de izolare, de carantinare, respectiv de ridicare graduala a restrictiilor; interesant este ca, odata cu discutia despre ridicarea graduala a restrictiilor, au reaparut naratiunile negationiste, potrivit carora avem de-a face cu o "mega-pacaleala", o "mega-inselatorie"; la limita, la inceputul pandemiei, indoiala cu privire la caracterul nu neaparat contrafacut, dar amplificat al crizei era, poate legitima, sau de inteles.

Va relatez ca intre 8 si 11 martie eu inca eram la Boston, pe 10 martie inca discutam cu colegele de la Schorenstein Center for Misinformation de la Harvard Kennedy School daca nu cumva masurile de carantina pe care tocmai le luase Italia in acel weekend sunt excesive; dar reluarea acestor naratiuni cu privire la caracterul exagerat, chiar manufacturat al crizei, dupa ce avem un numar coplesitor, as spune chiar socant, de decese in tari precum Marea Britanie, SUA, Italia, Spania - mi se pare un lucru care depaseste putin chiar limitele intelegerii.

Eu am fost izbita de raspandirea aparent globala a acestor naratiuni toxice, de caracterul lor izbitor de uniform, in ciuda faptului ca ele au circulat sub aparenta unui continut hiperpersonalizat, transmis prin mijloace dintre cele mai personalizate( postarile de pe Facebook, venite de la prieteni, prin intermediul paginilor cu acces restrictionat).

 In ultimii ani, s-a vorbit despre fake news cu trimitere la campaniile de manipulare de la diverse scrutine din statele europene. Putem merge si acum pe fir, catre un administrator al fake news-urilor din aceasta perioada?

  Facebook precizeaza ca dezactivarea acestor retele in timpul pandemiei nu are atat de mult legatura cu continutul, cat cu simularea unui comportament neautentic pe platforma (conturi false, conturi multiple, retele de boti, fabrici de like-uri sau de clickbait).

As mai adauga in acest punct si ca nu cred ca se poate vorbi despre o sursa unica a naratiunilor toxice, a conspiratiilor, a fake news-urilor, cum ziceti, in aceasta perioada si cred ca vorbim despre o situatie mult mai complexa.

Daca ar exista o astfel de sursa unica, unitara, clara si fara echivoc, atunci cum s-ar explica raspandirea globala, izbitor de asemanatoare, a acestor naratiuni toxice, independent de regiunile geografice, de aliantele care, vrem nu vrem, au si o conotatie geografica?

Cum de o naratiune conspirationista pe care o asociem, de foarte multe ori, cu dovezi, cu "masurile active" ale fabricii de troli de la St. Petersburg, se intalnesc, cam in aceeasi forma, in Australia, in India, in America, posibil chiar in Rusia?

  Sursa : https://ziare.com/media/stiri-false/avem-prea-multi-sau-prea-putini-morti-a-fost-sau-nu-o-mare-pacaleala-top-fake-news-uri-si-conspiratii-despre-covid-19-interviu-1610213

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.