marți, 2 iunie 2020

Prof. Alina Bârgăoanu: "COVID-19, o mascaradă pentru a impune vaccinarea obligatorie ?

Este cea mai toxică ştire falsă!
                                                                             
                         
                                                                                    


 Prof. Alina Bârgăoanu: Această narațiune toxică referitoare la faptul că totul ar fi o mascaradă pentru a introduce vaccinarea obligatorie mi se pare narațiunea cea mai periculoasă, poate pentru că este vorba și despre o opțiune personală. Consider că este narațiunea toxică cea mai periculoasă pentru că, în primul rând, are direct de-a face cu viața omului, chiar cu viața copiilor. Probabil din acest motiv există și un pic de sensibilitate mărită din partea mea.

Reporter .Am primit recent pe WhatsApp o caricatură, o imagine în care sunt două persoane, tată și fiică. Tatăl se uită într-un monitor. Fiica îi spune „Nu te mai uita, tată. Această știre este fake news.” Răspunsul tatălui este următorul „Cum poate fi fake news dacă spune exact ce gândesc?”


Prof. Alina Bârgăoanu: Este o caricatură foarte potrivită. A sintetizat o întreagă literatură de specialitate referitoare la bias-ul confirmării. Dezinformarea mizează de fapt pe activarea lucrurilor despre care noi credem că sunt adevărate. Mizează pe activarea unor credințe, iar noi nu mai judecăm faptele în funcție de faptele propriu-zise, ci în funcție de aceste credințe. Un fel de gândire “dacă eu cred ceva, înseamnă că este adevărat”. S-a inversat foarte mult relația de tip cauză efect. Ceva este adevărat, deci eu îl cred și în prim plan apar credințele noastre, prejudecățile, iar pe baza acestora considerăm că ceva este adevărat sau fals. Este exact mecanismul pe baza căruia funcționează dezinformarea. Dezinformarea nu este, în primul rând, o chestiune de adevărat și fals. Este o chestiune de a amesteca ceva ce este adevărat cu ceva ce este în mod evident fals, dar mizează foarte mult pe activarea bias-urilor noastre, pe activarea credințelor anterioare. Din cauza aceasta, dezinformarea nu este generală. Ea începe să fie foarte mult particularizată pentru a activa tocmai aceste credințe.


sursa :  https://m.rfi.ro/social-121377-prof-alina-bargaoanu-covid-19-o-mascarada-pentru-impune-vaccinarea-obligatorie-cea-mai?fbclid=IwAR0FxJ945dOjVqMMOz8EYDWKLoq4nSyBoO4ctv1708C7xUBGc4hWYsYUuS8

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.