joi, 13 august 2020

Prea mulți creștini evanghelici cad în teoriile conspirației online


                                                                             
               


Cu atât de multe platforme media într-o lume  atât de politizată, de multe ori este greu de știut unde să gasesti  știri credibile.  În acest climat, teoriile conspirației prosperă alimentând  incertitudinea noastră . Cu toate acestea  sa atins adâncimi noi în timpul crizei COVID-19, deoarece  peste tot unde ne-am întoarce, găsim povești noi, scandalos transmise pe internet și apărute în fluxurile noastre de social media (facebook).
În timp ce teoriile conspirației nu se limitează la un segment specific al populației, suntem în principal preocupați de creștinii evanghelici care împărtășesc teorii ale conspirației. Prea adesea comunitatea noastră evanghelică a fost prea ușor păcălită și prea multe sunt împărtășite necorespunzător.
La baza lor, teoriile conspirației sunt ilogice și jenante. La prima vedere recentele teorii ale conspirației COVID-19  atribuie virusul planurilor secrete de a pune capăt libertății religioase, de a conecta un potențial vaccin la marca fiarei și de  tehnologia  5G ca un bonus bizar.
Însă, în calitate de evanghelici credem că este timpul ca biserica să recunoască creșterea teoriilor conspirației  și ceea ce înseamnă asta pentru credibilitatea și marturia noastră. Aceste teorii câștigă putere în biserică, iar în această criză când mulți sunt acasă și online mai mult decât oricând, teoriile sunt o durere de cap pe care nu o mai putem ignora.

Noua noastră lume digitală

Foarte puțini pastori abordează problema teoriilor conspirației de la amvon, dar poate este timpul să reconsidere asta. Problema este mult mai mare decât mulți sunt dispuși să admită.




 
Realitatea este că o cultură a teoriilor conspirației  capătă  contur în biserica evanghelică. Într-un studiu pe care l-am efectuat la Centrul Billy Graham din Wheaton College, în mai 2018, am examinat evanghelicii după credință, evanghelicii prin autoidentificare și non-evanghelici pe o serie de întrebări politice și tehnologice. Întrebați ce platforme de socializare folosesc, peste trei sferturi dintre cei identificați ca evanghelici (77%) folosesc în mod regulat Facebook și aproape jumătate (46%) folosesc YouTube.
Pentru cei preocupați de creșterea teoriilor conspirației în biserică, este destul de deranjant faptul că trei sferturi din evanghelii au fost de acord că mass-media mainstream produce știri false, comparativ cu doar 54% din non-evanghelici. Mai mult decât să combată această tendință, prezența la biserică cel puțin o dată pe lună a fost unul dintre factorii mai susceptibili de a corela cu acordul că mass-media mainstream produce fake news . Înțelegem neîncrederea față de mass-media care se luptă adesea să raporteze cu exactitate asupra problemelor de religie, dar aceste cifre sunt uimitoare.
Această neîncredere a surselor mass-media și îmbrățișarea social media (facebook) ca instrument de dezbatere politică și socială a provocat, probabil, o divizare.


În epoca COVID-19, când multe dintre legaturile  noastre cu alte persoane au fost întrerupte, pastorii ar trebui să se aștepte ca probabil că majoritatea acestor cifre au crescut.
Bisericile și conducătorii lor trebuie pur și simplu să-și disciplineze oamenii cu privire la modul de implicare a mass-media, cum să se comporte online și cum să reziste tentației teoriilor conspirației.

Confruntarea cu problema

La baza problemei stă nevoia creștinilor să recunoască modul în care teoriile conspirației rănesc în mod activ spiritul  nostru creștin . Atunci când creștinii evanghelici își doresc teorii ale conspirației, ne dăunăm credibilitatea. În timp ce unii ar putea vedea acest lucru ca neimportant, credibilitatea noastră de a cunoaște și de a mărturisi adevărul stă la baza marturiei  noastre, indiferent dacă suntem evangheliști eficienți pentru ceea ce credem noi este adevărul. În centrul credinței noastre este marturia  noastră că Iisus a locuit printre noi ca Dumnezeu pe deplin și om pe deplin, a murit pe cruce pentru a putea fi iertați și a fost înviat și a domnit acum. Noi credem aceste lucruri în adevăr, nu ca o poveste moralistă.
Astfel, când Scriptura ne cheamă să fim înțelepți în rezistența tentației spre nebunie și avertizează împotriva celor care „se abată să asculte adevărul și să se rătăcească în mituri” (2 Timotei 4: 4), punctul său nu este doar în modul în care acesta ne doare, ci mai degrabă cum reflectă Evanghelia pe care o mărturisim. Creștinii au responsabilitatea de a nu fi păcăliți. Așa cum am argumentat mai înainte, vinovatia nu este o virtute creștină . A crede in conspiratii  și împărtășirea lor nu-l onorează pe Domnul. S-ar putea să te facă să te simți mai bine, așa cum ești în cunoștință de cauză, dar poate ajunge să dăuneze altora și îți poate afecta marturia.
Cum pot interpreta alții afirmația noastră despre înviere atunci când suntem campioni  la conspirații pe social media? Este esențial să recunoaștem că nu putem proclama adevărul învierii lui Isus într-o lume sceptică și în aceeași conspiratiile tehnologiei 5G care răspândesc virusul. Răspândirea speculațiilor nedovedite este marturie mincinoasă și trebuie să ne pocăim atunci când am dat de astfel de lucruri.


Credincioșia creștină începe cu o sinceră autoevaluare a cât de bine trăim misiunea noastră în vecinii noștri. Cu toate acestea, atunci când devenim cunoscuți mai mult pentru conspirațiile pe care le promovăm decât pentru Evanghelia pe care o proclamăm, am lăsat o altă identitate să ne definească.

Răspunde bine

În scrierea despre teoriile conspirației și falsele știri în comunitățile creștine din ultimii ani, am realizat că același articol poate provoca răspunsuri extrem de diferite. Unii sunt recunoscători că un conducător al bisericii abordează în cele din urmă o problemă pe care o văd apărând în calendarul lor sau în grupurile lor mici. Alții sunt deranjați că oricine ar îndrăzni să-și catalogheze narațiunile preferate drept conspirații, retrăgându-se în fire pe Twitter mai mult decât in unele cărți.
Majoritatea, însă, sunt pur și simplu perplex. Această criză a provocat un anotimp de incertitudine și de neliniște care, atunci când se află în vârful dependenței noastre sociale de politizare și polarizare, face și mai dificilă navigarea surselor naționale de știri credibile. Departe de teorizarea conspirațiilor acoliți, ei vor să afle adevărul, dar nu este întotdeauna atât de clar.
În acest sens, iată câteva gânduri cu privire la modul în care creștinii din fiecare categorie pot răspunde în moduri care pot slăvi pe Dumnezeu și unifica biserica Sa.

Îngrijorat:


Înțelegerea modului de a acționa prin grija noastră pentru familie și prieteni este dificilă. Adesea, încercările noastre de a discuta cu ei despre ceea ce postează online provoacă doar argumente aprinse și fractură aceste relații în continuare. În astfel de situații, recunoașteți și abordați anxietățile care îi animă să apeleze la surse de autoritate discutabile.
Puțini ar fi putut prezice cât de profund ar avea impact pandemia asupra sănătății noastre mintale. Natura unică a acestei crize cu blocaje, încetiniri economice și lipsa informațiilor clare la diferite niveluri ale guvernului este puterea de a cultiva frica, singurătatea și incertitudinea chiar și în rândul oamenilor de credință. Teoriile conspirației joacă fiecare dintre aceste ispită.
Față de o biserică care se luptă cu aceste ispite, răspunsul constă în îndemnul lui Pavel în Galateni 6: 2: „Purtați-vă unii altora sarcinile și astfel împliniți legea lui Hristos”. Un cuvânt mai vechi, adesea demodat, dar care este central pentru Scriptură, toleranță, în acest context înseamnă a îndura în urma temerilor, anxietăților, singurătății și incertitudinii celorlalți. Ofera-te sa te rogi cu ei, citeste impreuna Scriptura sau lucreaza cu biserica ta pentru a gasi modalitati de a-i invita in comunitate.
Grija este un răspuns bun, dar trebuie să fie orientat către ispitele rădăcină. Făcând acest lucru, validăm lupta lor și demonstrăm cum ne întâlnește Dumnezeu în încercarea noastră.

Nedumerit:
Acesta a fost unul dintre cele mai confuze anotimpuri pentru a naviga la știri. În lunile inițiale, totul s-a mișcat atât de repede, încât ceea ce am citit la micul dejun era învechit de la prânz. Acum totul a trecut și fiecare zi pare ca o repetare a ultimei, în timp ce titlurile TV urlă „Breaking News” aparent la fiecare oră. Nu se întâmplă nimic, dar obiceiurile noastre de criză sunt încă în regim de consum. Nu este de mirare că mulți nu sunt siguri ce să facă din acest sezon și s-au trezit să citească și poate chiar să împărtășească surse discutabile.


În timp ce cuvântul „fără precedent” este folosit prea des, acesta este potrivit pentru natura crizei noastre. Niciodată nu am mai experimentat ceva la fel de schimbător de viață ca COVID-19 și probabil că nu vom mai face niciodată. Viața s-a schimbat fundamental și, odată cu ea, obiceiurile, plăcerile și disciplinele noastre.
Dacă vă simțiți acum, recunoașteți puterea obiceiurilor voastre noi. Indiferent că le-am ales sau nu în mod conștient, obiceiurile noastre sunt incredibil de puternice pentru a ne forma spiritual sau pentru a ne deschide către influențe discutabile.
Înainte de criză, eram formați de biserica noastră, de prietenii noștri și de disciplinele noastre spirituale, dar acum, când suntem blocați în casele noastre și deconectați, mai multe contribuții au fost date acestor surse de împărțire și conspirație.
Dacă te descoperi perplex cu privire la cine trebuie să ai încredere și ce este adevărat, fă-ți timp să inventariezi locul în care îți petreci timpul și cui îi acordi o platformă.

Revoltat:
Unul dintre cele mai surprinzătoare adevăruri este acesta: niciun subiect pe care l-am abordat nu atrage atenția la fel de profund ca teoriile conspirației. Această coloană ar putea provoca un răspuns similar din partea cititorilor care se simt insultați sau respinși. Din păcate, unii nu vor trece de titlul înainte de a reveni pe social media pentru a face furie în secțiunea de comentarii.


Așadar, dacă ați ajuns până acum și vă veți simți supărat, haideți să sugerați un lucru: Luati  o pauză. Una dintre cele mai ispititoare minciuni pe care ni le spunem noi este că furia noastră este dreaptă. O vedem drept justificată datorită greșelilor percepute ale altora sau pentru că ne ridicăm credința. Cu toate acestea, deseori, mânia dreaptă devine o mască pentru propriile noastre nesiguranțe și ultraj.
Așa că luati o  pauză și deconectați-vă.  Deconectați-vă de la știri prin cablu și de pe social media facebook  pentru a vă aduce mânia în fața lui Dumnezeu în rugăciune și în citirea Scripturii. Iacov 1: 19-20 ne amintește să fim repede auziți și încetiniți la furie; că furia noastră nu produce dreptatea lui Dumnezeu.
Cu toții ne-am descurca mai bine în acest sezon, oprind ecranele, și primind înaintea lui Dumnezeu în rugăciune.
Revenind la Pilat în Evanghelia după Ioan, cei care își cunosc bine Biblia recunosc că Isus a răspuns deja guvernatorului roman. Numai câteva capitole mai devreme din Ioan 14, Isus s-a adresat discipolilor săi într-un moment în care neliniștile lor cu privire la viitor își consumau gândurile. În frica și incertitudinea lor, Iisus a răspuns: „Eu sunt adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine. ”
Acesta este adevărul care trebuie să ne păstreze fidelitatea într-o cultură în care adevărul este atât de ușor respins. Trebuie să ne interesăm de adevăr, deoarece în miezul mărturisirii noastre este adevărul că Isus este viața.
Ed Stetzer este profesor la Wheaton College și director executiv al Billy Graham Center.


Andrew MacDonald este director asociat al colegiului Wheaton College Billy Graham Center.
Au scris această coloană pentru The Dallas Morning News.
Ed. Stetzer


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.