duminică, 19 iulie 2020

Căminele pentru vârstnici au devenit închisori de când a apărut pandemia

                                                                             



Câminele destinate persoanelor vârstnice  au trecut la regim închis începînd cu luna aprilie 2020 de când a apărut pandemia Covid 19, ceea ce înseamnă că sa sistat  pe termen nelimitat ieșirea beneficiarilor în afara căminului . Motivul carantinei permanente fiind teama de contaminare a beneficiarilor, pentru o evita o contaminare a persoanelor internate nimeni nu mai are voie sa iese afară din cămin .
În mod normal fiecare beneficiar ( cu exceptia celor care aveau anumite afectiuni ) avea permisiunea de a iesi  zilnic in afara unitații în oraș sau în afara localității dacă era necesar cu bilet de voie de la admninistratie. De aproape 4 luni însa persoanele internate sau trezit ca au intrat in regim de "închisoare" (căminele oricum sunt dotate cu garduri înalte și porți ferecate)  această măsura a creat nemulțiumiri, nervozitate, depresie, din partea celor internati.
 Persoanele internate în căminele de stat cel puțin, la recomandarea primarilor fie ei si ai PSD ( căminele de stat aparțin primăriilor)  si prin decizia conducerii căminului nu mai pot ieși afară decât în cazul în care  merg la spital pentru internare dacă au probleme grave de sănătate și atunci li se cere să-și facă test Covid contra cost înainte de întoarcerea în cămin plus regim de izolare 2 saptămâni . Altfel beneficiarii nu mai pot ieși în afara căminului decât dacă pleacă definitiv prin  externare . Cei care nu au rude apropiate sau locuință sunt obligați sa suporte un regim de lipsire de libertate gen "detenție" pandemică. 
Teoretic regimul închis a fost instituit pâna la reducerea numărului de infectari  la sub 100 persoane pe zi , si la un moment dat se părea că ne apropiem de acel numar, dar apoi după cum sa văzut numărul infectărilor a început sa crească din ce în ce mai mult în așa fel încât în prezent a dispărut cu totul orice speranță de libertate pentru cei închiși în cămine (probabil același regim îl au și rezidenții centrelor sociale pentru persoane cu dizabilităti).

În cămine nici măcar consultațiile medicale periodice pentru cei cu boli cronice nu se mai fac la spital tocmai din teama de infectare a întregului personal, există o situație extremă și în cămine și în spitale. 
Se evita și apelarea la serviciul de urgență ,ambulantierii când se prezintă la o urgență spun," v-ași duce la spital dar am avut deja astazi  vreo 3 cazuri de Covid  si  riscați să luati și alte boli .

 Cei care demonstrază în Piața Victoriei împotriva legii carantinei se plâng că unii  au fost nevoți să stea în carantină  doua saptămâni, dar nu se ține cont că vârstincii sunt ținuti închisi deja de  patru luni ! pentru ca alții să se poate distra în voie la terase , să meargă in vacanță, fără să le pese de soarta altora.
 Nu guvernul, este devină pentru această situație, ci cei care refuză să respecte regulile pentru ținerea sub control a pandemiei care a dus la creșterea numărului de infectări , iar acum tot ei protesteză pe străzi și  pe  facebook că nu vor legi care sa le ingrădească drepturile de a face  ce vor.

Oricum ceva ar trebui să se facă pentru așa nu se mai poate, nu poți tine oameni nevinovati, în vârstă închiși ca la închisoare în condițiile și așa greu de suportat din  Romania, luni de zile sau pe termen nelimitat. Aude cineva ?




...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.